Dicht bij zee wonen, niet op Oosteroever: ..zee waar ben je?Een gevolg van de bouw van de Oostendse havendammen is dat het strand op Oosteroever sterk richting zee zal verzanden, er zich een baai zal vormen en dat we er in Oostende een nieuw stukje natuurgebied bij krijgen: de baai van Oostende. Dan moet je door de zandbank heel ver in zee gaan vooraleer je knieën nat worden, en dan wordt opeens zwemmen lastig en gevaarlijk door de extra stromingen. Het voorbeeld op een grotere schaal is te zien ten oosten van de oostelijke Zeebrugse havendam. Het strand van Heist is de laatste tientallen jaren compleet van structuur veranderd. En de zee lijkt er soms amper nog te zien. Wie dus op Oosteroever zal wonen zal vooral stevige stapschoenen kunnen gebruiken om naar de waterlijn te gaan.

Dit proces duurt natuurlijk enkele jaren, maar het toont helaas wel aan hoe kortzichtig sommige beslissingen genomen worden. In een GRUP werd in Oostende een stuk van dit Oosteroever-strand anders ingekleurd om de OSRC (zeil- en watersportclub) te (her)huisvesten.
Maar in Heist heeft men enkele jaren terug de VVW, de watersportclub dat ook in de nabijheid van de oostelijke dam gebouwd werd, moeten sluiten en verder naar het westen verhuizen omdat de zee onbereikbaar werd.
In Oostende laat men de OSRC (Ostend Sailing & Racing Club) dus binnenkort bouwen op een plaats die in de toekomst ongeschikt zal worden voor watersport..
 
Het goede nieuws is dat we er binnen enkele decennia een nieuw natuurgebied bij krijgen: de baai van Oostende met bijhorende zandbank.
De promo op Oosteroever 'wie nog dichter bij zee wil wonen, zal een boot moeten kopen' zal jaar na jaar minder kloppen. Wie daar woont zal vooral stevige stapschoenen kunnen gebruiken om naar de waterlijn te gaan.

Duidelijke info over het voorbeeld in Heist kun je hier bekijken.
Meer info over het voorbeeld van Heist kun je hier bekijken.