"Te grote verwevenheid tussen politici en projectontwikkelaars"

Welkom in de omgekeerde wereld en in uw eigen omgekeerd Oostende. Enfin, toch in de omgekeerde wereld die u dagelijks opgedrongen wordt. Econoom Paul De Grauwe ziet in de beslissing van de Vlaamse regering over Uplace een voorbeeld van "crony capitalism", een te grote verwevenheid tussen politici en projectontwikkelaars. "Dit is de omgekeerde wereld", zegt hij in "Het Journaal". Ook Oostende is in hetzelfde bedje ziek, dat zien we onder meer op de Oosteroever.

Jaarlijks krijgt de stad Oostende er ongeveer 200 inwoners bij. De Vlaamse studiedienst schat dat er in 2030 ongeveer 73.000 Oostendenaars zullen zijn. Omwille van een vette pot subsidies engageert Oostende zich momenteel om op een heel korte termijn 3.000 wooneenheden bij te laten bouwen. Zeker niet omdat het nodig is: de huidige leegstand in Oostende toont aan dat meer dan 1.000 wooneenheden te huur en te koop staan.

Bouwpromotors willen bouwen en zoeken naar gewillige slachtoffers. In Oostende hebben ze onmiddellijk beet, het stadsbestuur verkoopt zonder verpinken haar ziel. Helaas niet enkel de ziel maar bijna een volledige haven.

Een groot probleem uiteraard en professor De Grauwe ziet een  gelijkaardig "groot probleem" in de Uplace-beslissing van de Vlaamse regering. "Er is een situatie ontstaan waarbij projectontwikkelaars die commerciële belangen hebben, blijkbaar politici overtuigd hebben om publieke investeringen te doen die de winstgevendheid van dat project moeten bevorderen", zegt de econoom.

"Dit is de omgekeerde wereld. De overheid moet ervoor zorgen dat er publieke investeringen gebeuren om collectieve projecten waar te maken, bijvoorbeeld scholen."

"Het heeft ermee te maken dat politici en projectontwikkelaars elkaar heel dikwijls ontmoeten: op recepties, in de business-seats van voetbalstadions, enzovoort. Er ontstaat een cultuur waarbij politici de belangen van die projectontwikkelaars gaan identificeren als de belangen van Vlaanderen in zijn geheel."

De Grauwe heeft het over "crony capitalism". "Dat bestaat veel buiten Vlaanderen, in China bijvoorbeeld. In veel Aziatische landen heb je die symbiose tussen projectontwikkelaars en politici. Die komen dan tot dit soort beslissingen: grote projecten mogelijk maken door infrastructuurwerken die uiteindelijk vooral de commerciële belangen verdedigen."

"Al die dingen die Bart Verhaeghe opnoemt (Uplace plant onder meer ook een filmzaal en een theaterzaal, red.), vinden we in steden als Leuven of Mechelen. We hebben toch geen tekort aan winkels. We hebben wel een tekort aan scholen. De overheid moet prioriteit geven aan die zaken waar een maatschappelijk tekort aan is en die de markt niet oplost."

Om de omgekeerde wereld compleet te maken: professor Paul De Grauwe, verbonden aan de London School of Economics and Political Science, was ooit senator voor Open VLD.

Bekijk het interview hier.