Burgemeester Johan Vande Lanotte zet schepen aan de deur

Burgemeester Johan Vande Lanotte verklaart deze week in uw weekblad 'De Zeewacht'  dat de schepen SeaSens en Loodsboot 4 niet meer welkom zijn in de Oostendse haven (Vuurtorendok). Samen met de dienst Maritieme Dienstverlening Kust (MDK) werd beslist dat de schepen moeten ophoepelen uit het Vuurtorendok, omdat vanaf 2017 zal gestart worden met de herinrichting van het dok. Op zich normaal, maar het probleem is dat er de eigenaars geen alternatieve ligplaats wordt aangeboden: ze moeten letterlijk wég. De schepen werden al maanden geleden zonder elektriciteit gezet. Wij stellen ons vragen, Loodsboot 4 is eigen Oostends varend erfgoed, en het heeft de potentie om een enorme troef te zijn in het maritieme verhaal van Oostende. Het schip wordt momenteel door de eigenaars volledig gerenoveerd, en kan met zijn 18 kajuiten een veertigtal gasten ontvangen. Maar de burgemeester vindt het blijkbaar enkel een roestbak, bekijk enkele foto's hieronder en oordeel vooral zelf.

 

Bekijk hier meer foto's van Loodsboot 4

 

We moeten er uiteraard niet flauw over doen, we weten het al een tijdje: bijna alles en iedereen vliegt buiten uit de Oostendse haven. De bouw van een koel steriel Chicago-achtig stadsdeel krijgt alle voorrang. U weet wellicht dat met een goede 3 miljoen euro van uw belastinggeld een andere vorm gegeven zal worden aan het Vuurtorendok. We maken er een jachthaven met clubhuis van, zodat de flateigenaars hun jacht goed kunnen zien liggen tijdens het zwemmen op hun balkon. Ze danken u alvast voor uw gulle gift. 

Projectontwikkelaars op de Oostendse Oosteroever lijken een hekel te hebben aan de authenticiteit en de ziel van het gebied. Ook de stad heult als PPS-partner vlotjes mee, en denkt dat een tabula rasa de beste methode is om iets te bouwen. Not. We geven nog al eens het voorbeeld mee van Zeebrugge: daar joegen ze de visserij weg naar de achterhaven, bouwden appartementen rond het dok. Om het vervolgens terug 'authentiek maritiem' aantrekkelijk te willen maken leggen ze een Russische(!) duikboot in het dok. Goed zot denken wij, en gelukkig zijn we niet alleen.

Ondertussen zien we in Oostende dus net hetzelfde gebeuren. We brengen het verhaal van Seasens en Loodsboot 4 om het tij te doen keren. We hopen nog steeds dat de euro gaat vallen bij de mannen die in/met onze haven aan het spelen zijn. De elektriciteit afsluiten, een brief sturen om op te krassen en dan de andere kant opkijken is natuurlijk gemakkelijk.

Laat het bij deze een warme oproep zijn om nobele kleinschalige initiatieven als de renovatie van de Oostendse Loodsboot 4 aan te moedigen en te steunen.

 

Fan worden van de vzw Loodsboot 4 op Facebook


  

 

 

 

"Bouw nooit gebouwen die om het even waar zouden kunnen staan"

(Foto: Franky Puystjens)

Luxe jacht Exuma voor de toren van Versluys.
De Exuma is eigendom van Jean-Philippe Cigrang.
Hij is een telg van de Cobelfret familie.
http://derijkstebelgen.be/vermogende/familie-cigrang/