Sloop loodsen Oosteroever gestart

Aannemers zijn gisteren gestart met de sloopwerken van oude bedrijfsloodsen aan het vuurtorendok. Het is de symbolische start van de nieuwe transformatie van de Oosteroever tot residentiële woonwijk.Het autonome gemeentebedrijf Stadsvernieuwing Oostende (AGSO) zet, na het succes van het project Militair Hospitaal, een nieuwe stap in de omvorming van de Oosteroever tot een volwaardig stadsdeel.De plannen bestaan al langer dan vandaag, maar sinds gisteren zijn ze een pak concreter geworden. Aannemers zijn begonnen met de sloopwerken van oude bedrijfsloodsen tussen de Hendrik Baelskaai en de Victorialaan.

'Omdat we subsidies krijgen van het grootstedenbeleid en er een timing opgelegd wordt voor het slopen van de gebouwen, zijn we al gestart met het afbreken van de gebouwen waarvan we al eigenaar zijn', zegt schepen van Stadsvernieuwing Bart Bronders (SP.A).

Fases

Het project op de Oosteroever omvat drie fases. De eerste fase slaat op de zone waar nu de bouwmaterialen liggen voor de havenstrekdam en op het terrein waar straks Cirque du Soleil zijn tenten op slaat. De tweede fase komt op de hoek van de Hendrik Baelskaai en het vuurtorendok tot aan de Fortstraat. De derde fase loopt van de Fortstraat tot aan de oude gebouwen van de reinigingsdienst.

Welke bouwfirma waar aan de slag gaat, is officieel nog niet bekend. 'De eerste twee fases zijn een samenwerking tussen het AGSO en een private partner, de derde fase werkt Haven Oostende samen een private partner. Bij sommige projecten is er al een overeenkomst, maar het dossier moet nog voorbij de raad van bestuur. We hopen binnenkort de projecten concreet te kunnen voorstellen', aldus Bronders.

Appartementen

Volgens het AGSO zullen de drie projecten goed zijn voor zo'n 800 nieuwe appartementen. De nieuwe residentiële woonwijk aan de vuurtoren zou over zeven jaar gedeeltelijk moeten klaar zijn en zeker tweeduizend bewoners moeten verwelkomen.

'De kop van de Hendrik Baelskaai waarvan de afbraakwerken zijn gestart, wordt na ontwikkeling een bouwblok met een eigentijdse architectuur waar het aangenaam wonen wordt gecombineerd met voldoende parkeervoorzieningen, winkels, kantoren, restaurants en cafés. Er komen appartementsgebouwen, ondergrondse parkings en op het gelijkvloers handelsruimtes. Het slopen van de gebouwen is een eerste stap in dit groots project', besluit schepen Bart Bronders.

bron & foto: Het Nieuwsblad-Dominique Jauquet