nv Vlaamse Visveiling stelt nieuwe Oostendse vismijn voorHier is hij dan, de langverwachte nieuwe vismijn van Oostende. De nv Vlaamse Visveiling (VLV) aarzelt niet langer om haar goede bedoelingen met de Oostendse visserij kenbaar te maken. Als eerste kregen wij een schets met grondplan toegestuurd. Deze vismijn van maar liefst 16,2 vierkante meter wordt straks de grote trots van onze stad. "Eerst moet daarvoor wel het huidige vismijn-complex afgebroken worden" zegt Johan Vandesteene, directeur van de nv Vlaamse Visveiling. Marie-Jeanne Becaus, zaakvoerster van de VLV, treedt haar directeur bij. Mevrouw Becaus, die in de sector sinds kort de nieuwe totem 'Povere Pangasius' opgekleefd kreeg, verklaart "dat de nieuwe vismijn weliswaar iets compacter is dan zijn voorganger, maar dat zijn buitengewoon architecturale uitstraling toch vereist hetzelfde grondoppervlakte te gebruiken."


Op onze vraag waarom voor een compacte vismijn gekozen werd, waren Vandesteene en Becaus duidelijk: "Iedereen weet dat de Vlaamse vloot vissersvaartuigen de voorbije 10 jaar een stuk kleiner is geworden. Het aantal bemanningen nam evenredig af. Dus nu er minder visserlui zijn moeten de schepen ook minder groot zijn. Kleine vissersschepen hebben uiteraard kleinere netten, en vangen bijgevolg kleinere vissen. Vandaar de strategische keuze om te mikken op een compacte vismijn." Trots vult Vandesteene aan: "niemand leek te merken dat de visaanvoer in Oostende daalde de laatste tijd, terwijl de Zeebrugse cijfers door het plafond schoten. In ons contract hebben we dan ook niet laten vastleggen hoe groot de nieuwe vismijn moest zijn die we in Oostende verplicht moesten bouwen. Klein, compact en nietig: dit zijn de sleutelwoorden voor ons Oostends succesverhaal. De juiste keuzes maken daar gaat het om in de visserij. U merkt dat onze monopolie-positie een aparte aanpak vereist: het is een verhaal van geven en nemen. Wat Oostende geeft, dat nemen we in Zeebrugge."

Schepen Bart Tommelein glundert als we ook hem om een reactie vragen. "Hiervoor doe je het allemaal, was het eerste wat hij zei. Gedurende mijn politieke loopbaan, in de moeilijke dagen droomde ik ervan om alle Oostendenaars een aha erlebnis van formaat te kunnen geven. Vandaag is het bijna zover. Ik ging de plannen van de nieuwe vismijn nog wat geheim houden, maar nu de Vlaamse Visveiling er zelf mee uitpakt kan ik vrijuit spreken. Een pareltje wordt het, neem dat van mij aan. We hebben in Oostende al een paar vismijnen gekend door de jaren heen, maar deze wordt wel echt wel uniek. Bij mijn weten wordt Oostende zelfs de eerste stad ter wereld met zo'n compact opgevatte vismijn. Ga ik mee uitpakken ook. Geschiedenis moet je zelf schrijven, beste vrienden. Vandaar dat ik er totaal geen moeite mee heb om de geschiedenis te slopen. Wat ben je met een vorige vismijn als je op dezelfde plaats een nieuwe kunt zetten? Een die bovendien 36 maal compacter is? Er komt gigantisch veel nieuwe ruimte vrij om stuk voor stuk nieuwe toekomstige geschiedenis te realiseren. Ik wil niet op de feiten vooruit lopen, maar denk bijvoorbeeld aan vastgoed, iets waar we allemaal beter van worden."

"Neen, enkel voor grote vissen moet u bij mij zijn, de kleine vis en garnalen doet mijn collega John." We excuseren ons aan de telefoon, "sorry meneer Vande Lanotte om u te storen over het nieuwe compacte vismijntje van Oostende. Het was maar een kort klein vraagje in verband met dat kleine haventje dat u er ondertussen van aan het maken bent. Pardon excuseert ons."